Tokom Lake Festa sakupljeno više od 20.000 plastičnih čaša Reviewed by Momizat on . Tokom šest dana ovogodišnjeg Lake Festa, u kampanji Rock&Recycle, sakupljeno je više od 20.000 plastičnih čaša. Za tri godine, od kada Ekološki pokret Ozon Tokom šest dana ovogodišnjeg Lake Festa, u kampanji Rock&Recycle, sakupljeno je više od 20.000 plastičnih čaša. Za tri godine, od kada Ekološki pokret Ozon Rating: 0
You Are Here: Home » Blog » Tokom Lake Festa sakupljeno više od 20.000 plastičnih čaša

Tokom Lake Festa sakupljeno više od 20.000 plastičnih čaša

Tokom šest dana ovogodišnjeg Lake Festa, u kampanji Rock&Recycle, sakupljeno je više od 20.000 plastičnih čaša. Za tri godine, od kada Ekološki pokret Ozon sprovodi kampanju, sakupljeno je 75.000 plastičnih čaša, a u toj organizaciji se nadaju da će već dogodine dostići magičnu cifru od 100.000 sakupljenih plastičnih čaša.

Na ovogodišnjem okupljanju na Krupcu realizovana je i kampanja „Svaka limenka se računa“, ali precizne reultate o količini sakupljene ambalaže Ozon će dobiti nakon mjerenja i predaje ovlašćenom recikleru, podgoričkoj Deponiji.

„Većina ambalažnog otpada sakupljenog u kampanjama koje smo realizovali na Lake Festu, biće predata ovlašćenom recikleru, a dobijena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu sadnica topole, kojima ćemo, nadamo se, simbolično inicirati revitalizaciju devastiranog šumskog kompleksa na prostoru gdje se održava Lake Fest i neposrednom okruženju“, kaže izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović.

U Ozonu vjeruju da će Elektroprivreda Crne Gore, koja gazduje tim prostorom, pozitivno odgovoriti na tu ideju i da će već naredne godine broj topola biti znatno veći nego što je sada slučaj.

Tokom kampanje Rock&Recycle ove godine je sakupljeno 20.000 plastičnih čaša

Tokom kampanje Rock&Recycle ove godine je sakupljeno 20.000 plastičnih čaša

Kampanje sakupljanja ambalažnog otpada Ozon realizuje u saradnji sa Pivarom „Trebjesa“.

Rock&Recyle se realizuje već tri godine i kampanja je po kojoj je danas prepoznat muzički festival koji se održava na Krupcu.

Tokom kampanje, posjetioci Lake Festa sakupljaju ambalažni otpad i u zamjenu sa njega dobijaju simbolične poklone, promo majice i kape sa logom Rock&Recycle.

U Ozonu su posebno ponosni na veliko interesovanje najmlađih posjetilaca Lake Festa. „Najmlađi su posebno tokom prve tri festivalske noći u centru Nikšića, uz nadzor roditelja, sakupili najviše otpadne ambalaže.Njihovo učešće kampanji daje i kulturološki značaj, jer u vremenu opšte nekulture, naročito kada je muzički ukus u pitanju, veoma je bitno što djeca čuju i kvalitetnu muziku i poučne životne poruke, što karakteriše pank i rok, pa i hip hop kojeg je ove godine bilo na Lake Festu“, kazao je Perović.

Iako zadovoljan ostvarenim rezultatima u samoj kampanji, Perović smatra da postojeća infrastruktura za upravljanje otpadom na lokaciji gdje se Lake Fest održava, nije na zadovoljavajućem nivou.

„Kampanja Rock&Recycle bi trebalo da se nadogradi na postojeću infrastrukturu, ali ona ne zadovoljava potrebe festivala i zamjerka ide i na račun EPCG, koja gazduje prostorom gdje se održava Lake Fest, ali i na račun gradskim službi, koje su dužne da obezbijede komunalnom infrastrukturom prostor na kom boravi veliki broj ljudi iz preventivnih, ali i bezbjedonosnih razloga“, smatra on.

Perović dodaje da su i državnim i lokalnim vlastima tokom godine usta puna hvale i ponosa na račun Lake Festa, ali oni na kraju organizatore ostave da se sami nose sa izazovima kao što je opremanje komunalnom infrastrukturom, redovnim odvozom otpada…

I oni koji su tokom Lake Festa boravili u kampu kazali su da na tom prostoru nema dovoljno kanti za smeće, pa su im članovi Ozona posljednjeg festivalskog dana u jutarnjim časovima dijelili kese i organizovali akciju čišćenja, tokom koje je kamp očišćen, a svi učesnici nagrađeni majicama i šeširima sa logom kampanje.

„U kampu smo postavili pravo reciklažno ostrvo gdje smo imali i određen broj kanti za potrebe dvije kampanje sakupljanja plastičnih čaša i limenki, ali smo svim kamperima dijelili kese za otpad, kako bi odlagali one druge vrste koje se generišu – otpad od hrane, papir… u kontejnere koji su bili postavljeni za tu svrhu“, kaže Perović.

Ove godine Ozon je u kampu festivala organizovao i takmičenje u pravljenju instalacija od ambalažnog otpada, čime je ukazano na značajan potencijal te vrste otpada, jer je, prema riječima Perovića, „vrijednost umjetničkih eksponata urađenih od recimo otpadnih čaša, neuporedivo veća nego što je ako ih posmatrate kao klasičnu sekundarnu sirovinu“.

U Ozonu se nadaju da će sljedeće godine na Lake Festu u dijelu umjetničkog programa moći da predstave postavku sačinjenu od ovogodišnjeg sakupljenog otpada, ali i da će dostići ukupnu magičnu cifru od 100.000 sakupljenih čaša…

About The Author

Number of Entries : 20

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top