Divlje deponije neposredno uz korito rijeke Gračanice Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4447" align="aligncenter" width="729"] Divlja deponija ili neefikasan rad gradskih službi? (Foto: Svetlana Mandić)[/caption] Ekološki po [caption id="attachment_4447" align="aligncenter" width="729"] Divlja deponija ili neefikasan rad gradskih službi? (Foto: Svetlana Mandić)[/caption] Ekološki po Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » Divlje deponije neposredno uz korito rijeke Gračanice

Divlje deponije neposredno uz korito rijeke Gračanice

Divlja deponija u blizini rijeke Gračanice (Foto: Svetlana Mandić)

Divlja deponija ili neefikasan rad gradskih službi? (Foto: Svetlana Mandić)

Ekološki pokret ,,OZON“ je nakon obavještenja o većem broju divljih deponija na potezu od naselja ,,Budo Tomović“ do rampe Rudnika Boksita, duž korita rijeke Grčanice uputio Inicijativa za inspekcijski nadzor Komunalnoj policiji opštine Nikšić priloživši i fotografije koje smo dobili od naših kolega iz medija.

,, Stanje korita rijeke Gračanice i njenih obala uz čitav tok su školski primjer kako se lošim upravljanjem trajno uništilo prirodno bogatstvo, poremetio riječni ekosistam i ugrozilo zdravlje ljudi koji žive u okolini. Sem nekontrolisane eksploatacije riječnog materijala i nepravilno odlaganje razlicitih vrsta otpada uzrokovalo je da danas imamo alarmantno stanje, ugrožen riblji fond, naročito autohtone vrste ukoliko ih uopšte više ima, što bi trebalo da prije svih prepozna lokalna uprava u čijoj je nadležnosti upravljanje otpadom“- podsjetio je Aleksandar Perović direktor Ekološkog pokreta ,,OZON“ .

Devastirano korito rijeke Gračanice (Arhiva OZON)

Devastirano korito rijeke Gračanice (Arhiva OZON)

,,Nažalost i dalje se nastavlja ustaljena praksa prebacivanja odgovornosti sa jednog organa lokalne uprave na drugi, čime se samo potvrđuje da ne postoji jasna vizija i plan kako uspostaviti pravilan i održiv sistem upravljanja otpadom u Nikšiću. Imajući u vidu o kom se dijelu grada radi u konkretnom slučaju, sa svim pravom možemo reći da bi u svakoj uređenoj državi odgovorni pojedinci u lokalnoj upravi u čitavom nizu garnitura uključujući i aktuelnu, trebalo da snose odgovornost za ugrožavanje javnog zdravlja i trajnu devastaciju rijeke Gračanice, pa i ovom prilikom pozivamo Osnovno državno tužilaštvo da preispita činjenice i eventualno razmotri da li ima razloga za pokretanje krivičnog postupka po službenoj dužnosti, a mi ćemo rado pomoći da se dođe do pouzdanih podata i analiza.“- zaključio je Perović.

ekoskop-varijacije

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top