Novim idejama protiv sive ekonomije Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4389" align="aligncenter" width="732"] Nove ideje za suzbijanje sive ekonomije (Foto: OZON tim)[/caption] “Novim idejama protiv sive eko [caption id="attachment_4389" align="aligncenter" width="732"] Nove ideje za suzbijanje sive ekonomije (Foto: OZON tim)[/caption] “Novim idejama protiv sive eko Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Novim idejama protiv sive ekonomije

Novim idejama protiv sive ekonomije

Nove ideje za suzbijanje sive ekonomije (Foto: OZON tim)

Nove ideje za suzbijanje sive ekonomije (Foto: OZON tim)

“Novim idejama protiv sive ekonomije”, treća je Budi odgovoran javna tribina, koju je u svojim prostorijama u Nikšiću, organizovao Ekološki pokret Ozon.

Ideje za unapređenje platforme Budi odgovoran koje su pristigle tokom online konsultacija na popularnim društvenim mrežama i tokom prethodne dvije javne tribine, dopunjene su novim predlozima i sugestijama, u cilju veće uključenosti građana u suzbijanje sive ekonomije.

Predlozi za nove kategorije kao što su “nelegalna gradnja” i “nelegalna eksploatacija”, trebalo bi da omoguće korisnicima platforme da prijave nepravilnosti vezane za devastaciju prostora, riječnih korita, šume, kamena, nepostojanje koncesionih ugovora i potrebnih dozvola, čime bi se uticalo na suzbijanje sive ekonomije, ali i zaštitila životna sredina.

Kako bi online platforma Budi odgovoran bila u najvećoj mjeri usklađena sa centrima za korisnike Poreske uprave i Uprave za inspekcijske poslove, kojima ide najviše prijava vezanih za sivu ekonomiju, predloženo je da se kreira jedinstven model prijava, čime bi bila olakšana dalja procedura.

Jedna od novih ideja je i nagrada za najefikasnijeg inspektora na mjesečnom nivou, što je podsticajni efekat za sve koji obavljaju taj odgovoran posao.

Predloženo je i da se korisnicima platforme omogući da prijave eventualne slučajeve u kojima inspektori uzimaju mito, čime bi se smanjio prostor za zloupotrebe službenog položaja.

Kako su od sredstava prikupljenih inspekcijskim nadzorom iniciranim na osnovu prijava sa platforme Budi odgovoran podržani različiti projekti, jedan od predloga je bio i da se na platformi nađu izvještaji sa finansijskim dijelom, kako bi se obezbijedila potpuna transparentnost projekta.

Na javnoj tribini koju Ozon organizuje uz podršku Kancelarije UNDP u Crnoj Gori, zaključeno je da platforma “Budi odgovoran” zaslužuje da bude i dalje nadograđivana, ali i da je potrebno odrediti instituciju koja će biti nadležna za njeno funkcionisanje, kao i lica odgovorna za kontakt sa korisnicima, medijima i ostalim zainteresovanim stranama. Na taj način bi, smatraju u “Ozonu”, bila unaprijeđena interakcija i povećana vidljivost platforme.

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,OZON"

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,OZON“

“Nakon lansiranja bloga i foruma, facebook aplikacije za prijavu nepravilnosti prisustva na još jednoj popularnoj društvenoj mreži Pinterest, kroz online konsultacije i javne tribine, pokušali smo omogućiti korisnicima da se upoznaju sa svim relevantnim informacijama, aktuelnim projektima. Osim toga, pokušali smo da korisnicima omogućimo da kroz konkretne predloge, sugestije, konstruktivne kritike, utiču na dalje aktivnosti i efikasnije suzbijanje sive ekonomije”, kazao je Aleksandar Perović, direktor Ozona.

U toj organizaciji su zadovoljni ostvarenom interakcijom, kako putem društvenih mreža, tako i u neposrednoj komunikaciji sa zainteresovanim građanima, iz čega su proizašli predlozi i nove ideje.

“Bili smo na raspolaganju svima koji su pokazali interesovanje da se uključe u projekat, komunicirali smo putem svih dostupnih kanala i nadam se uspješno prenijeli u konkretne predloge sve što nam se sugerisalo i ukazivalo tokom trajanja ovog projekta. Nadamo se da će nadležne institucije prepoznati korisne ideje i primijeniti ih na pravi način, sve sa ciljem suzbijanja sive ekonomije i povezanih nepravilnosti, koje nanose štetu cjelokupnom društvu”, rekao je Perović.

U okviru projekta za poboljšanje platforme Budi odgovoran, prije ove, organizovane su tri online i dvije javne tribine.

Detalj sa javne tribine na Ćemovskom polju (Foto: OZON tim)

Detalj sa javne tribine na Ćemovskom polju (Foto: OZON tim)

Na prvoj javnoj tribini “Od ideje do vidljivih rezultata – prezentacija projekta Uređenje Ćemovskog polja“, na lokaciji gdje je na inicijativu građana i uz podršku Ekološkog pokreta Ozon i NVO Green Home, uređen park za djecu, park za pse, trim staza… sa učesnicima je razgovarano o realizovanim aktivnostima i značaju učešća građana u odlučivanju.

Na drugoj javnoj tribini ,,Ekološke nepravilnosti – kako do kvalitetnijih prijava?“, gost Ozona, ekološki inspektor Dejan Filipović, upoznao je učesnike sa iskustvima u dijelu procesuiranja prijava koje se odnose na ekološke nepravilnosti, ukazavši i na detalje koji se odnose na prepoznavanje nadležnosti i podjelu po kategorijama, čime bi se u startu povećale šanse za efikasniji iinspekcijski nadzor.

Na online diskusijama na forumu i Twitteru, korisnici su pozvani da daju predloge za gostujuće blogere, te da saopšte svoja iskustva u prijavljivanju nepravilnosti.

About The Author

Number of Entries : 499

© 2013 - 2018 Ekološki pokret OZON

Scroll to top