Evropska sedmica za smanjenje otpada i ove godine u Crnoj Gori Reviewed by Momizat on . Ekološki pokret ,,OZON” će na poziv Sekretarijata Evropske sedmice za smanjenje otpada (European Week for Waste Reduction) i ove godine koordinirati aktivnosti Ekološki pokret ,,OZON” će na poziv Sekretarijata Evropske sedmice za smanjenje otpada (European Week for Waste Reduction) i ove godine koordinirati aktivnosti Rating: 0
You Are Here: Home » Vijesti » Najave » Evropska sedmica za smanjenje otpada i ove godine u Crnoj Gori

Evropska sedmica za smanjenje otpada i ove godine u Crnoj Gori

Ekološki pokret ,,OZON” će na poziv Sekretarijata Evropske sedmice za smanjenje otpada (European Week for Waste Reduction) i ove godine koordinirati aktivnosti u Crnoj Gori, u okviru ove prestižne međunarodne kampanje.

Evropska sedmica za smanjenje otpada

Evropska sedmica za smanjenje otpada

Ekološki pokret ,,OZON” će na poziv Sekretarijata Evropske sedmice za smanjenje otpada (European Week for Waste Reduction) i ove godine koordinirati aktivnosti u Crnoj Gori, u okviru ove prestižne međunarodne kampanje.

Evropska sedmica za smanjenje otpada je po prvi put u Crnoj Gori realizovana prethodne 2014-te godine, a Ozon je kao nacionalni koordinator u saradnji sa partnerima realizovao čitav niz aktivnosti čiji je cilj bio podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije, primarne selekcije i ponovne upotrebe otpada.

Tako je u saradnji sa Coca-cola HBC Srbija u Podgorici, upriličena međunarodna izložba “Marine Litter” (Morski otpad), nastala kao dio velikog međunarodnog MARLISCO projekta, koju je u Delta city-ju vidjelo preko 50.000 posjetilaca, dok je u okviru festivala “Waste&Art”u saradnji sa EU Info centrom i drugim instutucionalnim partnerima realizovano više projekcija i panel diskusija  i kreativnih radionica na temu upotrebe otpadnih sirovina u umjetnosti, ali i javnog angažmana poznatih umjetnika u cilju podizanja svijesti javnosti o pravilnom upravljanju otpadom.

Dio eksponata izložbe ,,Morski otpad" u centralnom holu Delta City-ja u Podgorici (Foto: OZON tim)

Dio eksponata izložbe ,,Morski otpad“ u centralnom holu Delta City-ja u Podgorici (Foto: OZON tim)

I ove godine biće nastavljeno istim intezitetom, a festival “Waste&Art” će biti podignut na veći nivo i podrazumijevaće dešavanja u više opština u Crnoj Gori, koja će biti realizovana od 21 do 29. novembra shodno tradiciji Evropske sedmice za smanjenje otpada.

Ekološki pokret ,,OZON” poziva sve zainteresovane domaće i međunarodne institucije, organizacije i pojedince da se uključe u obilježavanje Evropske sedmice za smanjenje otpada, a kao nacionalni koordinator kampanje stojimo na raspolaganju za sve eventualne dodatne informacije i logističku podršku tokom pripreme i realizacije akcija.

U toku avgusta mjeseca, u okviru ekološkog programa Lake fest-a, najvećeg muzičkog festivala u Crnoj Gori, na prostoru kampa za posjetioce u neposrednoj blizini Krupačkog jezera u Nikšiću, biće upriličena i promocija Evropske sedmice za smanjenje otpada, a za tu priliku planira se posebno iznenađenje posvećeno prošlogodišnoj temi ,,Stop otpadu od hrane” .

Koristimo i ovu priliku da podsjetimo na instiutcionalnu i pojedinačnu odgovornost kada je odnos prema životnoj sredini u pitanju i neophodnost što skorijeg uspostavljanja pravilnog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori, jer trenutno stanje i navike prouzrokuju nesagledivu ekonomsku i ekološku štetu društvu u cijelini.

Zato se nadamo da ćemo uspjeti animirati što više institucija i građana da kroz akcije uzmu učešće u obilježavanju Evropske sedmice za smanjenje otpada, jer Svaka akcija se računa!

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top