Realizovano drugo sezonsko prikupljanje podataka o čvrstom otpadu Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4251" align="aligncenter" width="500"] Detalj sa analize morfološkog sastava čvrstog otpada u opštini Pljevlja (Foto: OZON tim)[/caption [caption id="attachment_4251" align="aligncenter" width="500"] Detalj sa analize morfološkog sastava čvrstog otpada u opštini Pljevlja (Foto: OZON tim)[/caption Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Realizovano drugo sezonsko prikupljanje podataka o čvrstom otpadu

Realizovano drugo sezonsko prikupljanje podataka o čvrstom otpadu

Detalj sa analize morfološkog sastava čvrstog otpada u opštini Pljevlja (Foto: OZON tim)

Detalj sa analize morfološkog sastava čvrstog otpada u opštini Pljevlja (Foto: OZON tim)

Tim Ekološkog pokreta ,,OZON“ tokom ove sedmice realizuje još jednu od terenskih aktivnosti u okviru značajnog regionalnog projekta Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u zemljama Jugoistočne Evrope koja je podrazumijevala vođenje evidencije sakupljenim količinama u trajanju od sedmicu dana i analize morfološkog sastava čvrstog otpada sa po tri različita uzorka, u Glavnom gradu Podgorica, opštinama Pljevlja, Berane i Kotor.

Mobilna ekipa za analizu morfološkog sastava otpada Radovan, Jelena, Darko i Jasmina - heroji nedjelje (Foto: OZON tim)

Mobilna ekipa za analizu morfološkog sastava otpada Radovan, Jasmina, Darko i Jelena – naši heroji nedjelje :) (Foto: OZON tim)

Na ovom poslu uključeno je osam mladih ljudi koji su korisnici programa Stručnog osposobljavanja i stipendisti Udruženja, što je dodatna vrijednost jer je metodologija,  posebno razvijena za realizaciju ovog projekta, novina koju nijesu imali priliku upoznati tokom studiranja i teorijskog učenja o oblasti upravljanja otpadom.

Detalj sa analize u opštini Berane (Foto: OZON tim)

Detalj sa analize u opštini Berane (Foto: OZON tim)

Uloga Ekološkog pokreta ,,OZON” je da po posebno razvijenoj metodologiji za Crnu Goru, realizuje četiri sezonska mjerenja i analizira sastav i količne otpada u Glavnom gradu Podgorica, opštinama Pljevlja, Berane i Kotor .

Detalj iz reciklažnog centra Deponije doo u Podgorici (Foto: OZON tim)

Detalj iz reciklažnog centra Deponije doo u Podgorici (Foto: OZON tim)

Prvo sezonsko (zimsko) mjerenje je realizovano u periodu od 9-og do 16-og februara, a tom prilikom je organizovana i obuka za Ozonove zaposlene.

Partneri u ovim aktivnostima sem pomenutih lokalnih uprava biće i javna komunalna preduzeća, Deponija doo Podgorica, kao i Agencija za zaštitu životne sredine kojoj će prikupljeni podaci biti dostavljeni.

Detalj sa mjerenja u Kotoru (Foto: OZON tim)

Detalj sa mjerenja u Kotoru (Foto: OZON tim)

Voditelj projekta je Njemačko društva za međunarodnu saradnju (GIZ) a vodeći partneri su Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS), Asocijacija komunalnih preduzeća Federacije Bosne i Hercegovine (AQUASAN) i Asocijacija za čvrsti otpad Republike Srbije (SeSWA), u čijem je konzorcijumu Ekološki pokret ,,OZON” kao vodeći partner u Crnoj Gori.

Iz Crne Gore u projektnom timu su i Zajednica opština Crne Gore i Privredna komora Crne Gore.

Koordinator projekta za Crnu Goru:

Aleksandar Perović

aleksandar.perovic@ozon.org.me

About The Author

Number of Entries : 543

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top