Za djecu i nastavnike: Obrazovanje o upravljanju otpadom Reviewed by Momizat on . Nastavnici deset osnovnih škola zainteresovani su za realizaciju programa „Obrazovanje o upravljanju otpadom“, kojeg je Nacionalni savjet za obrazovanje uvrstio Nastavnici deset osnovnih škola zainteresovani su za realizaciju programa „Obrazovanje o upravljanju otpadom“, kojeg je Nacionalni savjet za obrazovanje uvrstio Rating: 0
You Are Here: Home » Mali veliki ekolozi » Za djecu i nastavnike: Obrazovanje o upravljanju otpadom

Za djecu i nastavnike: Obrazovanje o upravljanju otpadom

Nastavnici deset osnovnih škola zainteresovani su za realizaciju programa „Obrazovanje o upravljanju otpadom“, kojeg je Nacionalni savjet za obrazovanje uvrstio u Katalog akreditovanih programa i koji će biti novi program za stručno usavršavanje nastavnika tokom ove školske godine.

Među prijavljenim školama, od kojih će tri do petka biti izabrane za učešće u programu, su podgoričke škole OŠ „Pave Rovinski“, OŠ „Branko Božović“, OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ i OŠ „Đoko Prelević“ (Ubli) te OŠ „Boro Vukmirović“ (Rijeka Crnojevića), tri nikšićke škole – OŠ „Luka Simonović“, OŠ „Braća Bulajić“ i OŠ „Pavle Kovačević (Grahovo), te dvije sa Cetinja – OŠ „Njegoš“ i OŠ „Šunjo Pešikan“.

Odabrane škole biće opremljene zelenim ostrvima, kako bi se stvorila potrebna infrastrutura za uspješnju realizaciju i održivost programa.

Program “Obrazovanje o upravljanju otpadom” čiji je autor Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta Ozon, razvijen je u okviru projekta Škola ekološkog aktivizma, koji se već četiri godine realizuje uz podršku Misije OSCE u Crnoj Gori.

U pitanju je prvi program takve vrste u regionu. Djeca su dosad o ekologiji i zaštiti životne sredine mogla da uče kroz ekološke sekcije, te kroz pojedine obavezne predmetne programe, kao i kroz međupredmetne teme.

Novo lice Starog aerodroma

Akcija „Novo lice Starog aerodroma“, Podgorica, Foto: Naša akcija

Program „Obrazovanje o upravljanju otpadom“ sastoji se od interaktivnih i kreativnih radionica, studijske posjete, organizovanja sistema separatnog odlaganja otpada u objektima, valorizacije i reciklaže, sve sa ciljem da se nastavni kadar upozna sa tematikom i aktuelnih stanjem, uključujući i politiku upravljanja otpadom, zakonsku regulativu, tretman prerade i sve druge potrebne detalje koji će im koristiti u prenošenju znanja na učenike osnovnih škola.

„Akreditovanih programa na ovu temu, sa ovako postavljenom koncepcijom, do sada nije bilo. Program se ne završava na edukaciji nastavnika, to je u stvari samo početak priče, koja se kroz jasno definisane Akcione planove razvija i odvija u školi. Aktivnosti su na učenicima, ali i na svim zaposlenim u školi“, kazala je Snežana Grbović, iz Zavoda za školstvo Crne Gore.

Otpad i rješavanje problema otpada, prema njenim riječima, predstavljaju centralno pitanje zaštite životne sredine.

„Vidljivo je da su kapaciteti, odnosno mogućnosti naše planete ograničeni, kako u smislu zadovoljavanja rastućih zahtjeva za prirodnim resursima, tako i u smislu mogućnosti prirodnog apsorbovanja emisija i svih vrsta otpada koji su rezultat njihovog korištenja. Svjedoci smo toga da su ovi zahtjevi veći nego što to naša planeta može podnijeti“, kazala je ona, dodajući da je zato ova tema važna za početak rada sa učenicima po pitanjima životne sredine.

„Neophodno je edukovati djecu od ranog perioda, od porodice, vrtića, škole, kako bi uporedo sa njihovim razvojem rasla i njihova svijest o odgovornom odnosu u životnoj sredini, konkretno o važnosti reciklaže, selektivnom sakupljanju otpada, štednje vode i energije. Takođe, probleme otpada je lako uočiti, a rezultati rešenja tih problema su često, vrlo brzo vidljivi što predstavlja i motivirajući faktor“, dodaje Grbović.

Prema njenim riječima, program će biti podrška nastavnicima da u svojim školama razviju sistem primarne selekcije otpada.

Nastavnici će kroz interaktivne radionice i terenski rad osvijestiti svoja znanja i unaprijediti potrebne vještine kako bi učenike motivisali i uspješno vodili kroz konkretne aktivnosti u sticanju novih znanja i vještina u upravlljanju otpadom, podizanju svijesti o uticaju otpada na životnu sredinu lokalne i šire zajednice, i šire posmatrano , uticati na svijest učenika o potrebi zaštite prirode i životne sredine te očuvanju prirodnih resursa

U Zavodu, kako je kazala Grbović, vjeruju da će program biti uspješno implementiran.

„U odabiru škola, odnosno nastavnika smo pristupili na krajnje transparentan način, u smislu da sami apliciraju za učešću, shodno svojim potrebama i interesovanjima. Program preporučuje samo kvalitet sadržaja i aktuelnost teme“.

Moramo biti složni kada je nepravilno upravljanje otpadom u pitanju

Aleksandar Perović iz Ozona kazao je da je posebna vrijednost ovog programa ta što će se u njegovu realizaciju uključiti polaznici Škole ekološkog aktivizma, koji su predstavnici podmladaka parlamentarnih političkih partija, studenti završnih i postdiplomskih studija, novinari.

„„Time će se poslati poruka da, kada je kvalitet životne sredine u pitanju, tu treba da postoji opšti konsenzus i da svi treba da budemo složni i odlučni da riješimo problem kakav je nepravilno upravljanje otpadom, koji nanosi nesagledive ekološke i ekonomske štete društvu u cjelini”, kazao je on.

Perović smatra da je to što je program“Obrazovanje o upravljanju otpadom” ušao u obrazovni sistem, „preduslov da se pogubne navike iskorijene i da se mladi od početka drugačije ophode prema nečemu što može biti vrijedna sirovina“.

Ekologija za djecu

Ovo je, prema njegovim riječima, dodatni vjetar u leđa da Ozon problematiku otpada podiže na sve veći nivo.

„Do momenta kada će se cijeli sistem aktivirati da riješi nešto što negativno utiče na kvalitet života, životnu sredinu, turizam, poljoprivredu i sve ono na čemu baziramo budući razvoj”, kaže Perović.

U realizaciji programa, u Ozonu očekuju veliku podršku od polaznika Škole ekološkog aktivizma, od kojih su neki na veoma odgovornim pozicijama u parlamentarnim političkim partijama.

„Želimo prevazići sve podjele i dokazati da se mogu objediniti sve konstruktivne snage kada je životna sredina i budućnost života u pitanju. Ideja ekološke države Crne Gore zaslužuje ribrending i ovo je odlična prilika da upravo mladi ljudi od kojih se očekuje da budu donosioci odluka utiču da se krene u tom pravcu”, rekao je direktor Ozona.

About The Author

Number of Entries : 20

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top