Osam godina Ekološkog pokreta Ozon: Misija se nastavlja Reviewed by Momizat on . Od udruženja koje je pokušavalo da ubrza postavljanje filtera na dimnjacima Željezare, Ekološki pokret Ozon je, osam godina kasnije, izrastao u organizaciju sa Od udruženja koje je pokušavalo da ubrza postavljanje filtera na dimnjacima Željezare, Ekološki pokret Ozon je, osam godina kasnije, izrastao u organizaciju sa Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Osam godina Ekološkog pokreta Ozon: Misija se nastavlja

Osam godina Ekološkog pokreta Ozon: Misija se nastavlja

Od udruženja koje je pokušavalo da ubrza postavljanje filtera na dimnjacima Željezare, Ekološki pokret Ozon je, osam godina kasnije, izrastao u organizaciju sa preko 1.000 članova, u svima opštinama u Crnoj Gori, i šire u regionu i inostranstvu.

“Kada smo 16. septembra 2006. godine na Međunarodni dan ozonskog omotača nas petorica osnovali Udruženje građana Ozon Nikšić, imao sam kao inicijator samo jednu viziju – nezagađen vazduh u svom rodnom gradu”, kaže Aleksandar Perović, direktor Ozona.

Želimo da utičemo na razvoj Crne Gore

Ta organizacija, osam godina od osnivanja, postala je aktivan akter u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, uključen u najznačajnije procese, projekte, javne politike u oblasti životne sredine i jedna je od medijski najprisutnijih nevladinih organizacija (NVO) u regionu.

Te godine kada je osnovan, Ozon je bio udruženje koje je počivalo na volonterskom radu. Danas je to organizacija koja ima profesionalizovana radna mjesta, što je, prema riječima direktora Aleksandra Perovića, dokaz posvećenosti i želje da se utiče na razvoj i budućnost Crne Gore.

Programi Ozona danas su prepoznatljivi, posebno Škola ekološkog aktivizma, koja je namijenjena liderima podmladaka parlamentarnih političkih partija, studenata završnih godina i postdiplomskih studija i mladim novinarima.

Osam i teških i slatkih godina

Tokom osam godina bilo je svega.

“Svaka od ovih osam godina bila je jednako teška i slatka, ispunjena velikim razočarenjima, malim pobjedama, saradnjom, opstrukcijom, usponima i padovima, novim ljudima, starim problemima…”

Godine od osnivanja do danas, obilježile su brojne inicijative, projekti…

“Obilježile su ih građanske inicijative u kojima smo učestvovali, kao neko ko je bio logistička i tehnička podrška građanima koji su prepoznali važnost zaštite životne sredine. Značajan broj projekata koje smo za ovo vrijeme realizovali bili su na fonu naše vizije da građani zapravo iskoriste svoja Ustavom, čitavim nizom zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, garantovana prava na učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine”, kazao je Perović.

Od brojnih inicijativa koje su obilježile dosadašnji rad Ozona, on se teško odlučuje da nekima da epitet “naj”…

“Moram reći da su mi sve podjednako drage”, kaže Perović, ali ipak uspijeva da nabroji nekoliko kojima daje blagu prednost u odnosu na druge.

“To su borba za ubrzavanje rješenja problema aerozagađenja u Niksiću, nelegalnog odlaganja otpada na Vasovim vodama u Beranama, i nekontrolisane eksploatacije kamena u Nalježićima, u Kotoru. To su građanske inicijative koje će uvijek biti dio nas, a prijatelji koje smo upoznali biće zauvijek upisani u istoriju naše organizacije”.

Nezavisnost – formula za uspjeh

NVO sektor u Crnoj Gori je dominatno zavisan od donacija. Ozon je, kaže Perović, vjerovatno jedna od rijetkih organizacija koja zavisi od sebe, odnosno od svog članstva.

“Ne znam za drugu organizaciju kojoj su osnivači obezbjedili prostor, opremu, namještaj i koja ima opciju da sve što planira ostvari i bez finansijske podške drugih. I koja uz to pomaže sve koji to zaista zaslužuju”.

Ozon je, prema riječima Perovića, unio pozitivne trendove u NVO sektoru.

“Tvrdim da je tako iz prostog razloga što smo od početka otvoreni za sve nove ljude, ideje, inicijative…”, kazao je Perović.

Ekološki pokret Ozon ima generalno dobru saradnju sa NVO sektorom, ali Perović neke među njima smatra istinskim prijateljima.

Centar za demokratsku tranziciju, Građanska alijansa, Monitoring grupa Ulcinj, Breznica Pljevlja i Zeta eko sport su naši istinski prijatelji i partneri, sa kojima planiramo buduće aktivnosti i dugoročnu stratešku saradnju”, kazao je on.

Što se tiče institucija sistema, prirodni partneri Ozona su, dodaje on, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, Univerzitet Crne Gore, međunarodne organizacije Misija OSCE u Crnoj Gori, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, Evropska komisija.

“Nikako ne bih volio preskočiti partnere iz privrede Elektroprivredu Crne Gore AD Nikšić, Pivaru “Trebjesa” doo Nikšić, Deponiju doo Podgorica, Coca-Cola HB Srbija, Recomont doo, Centar za reciklažu Nikšić, kao ni one iz kulture gdje Lake fest i Media home imaju posebno mjesto”.

Sajt obogaćen novim sadržajima

Ozon je nedavno zvaničnu stranicu obogatio dodatnim sadržajima  tu su rubrike Misli zeleno, Uspješne pričeMali ekolozi.

“Prepoznali smo da je naš portal mjesto gdje posjetioci žele biti redovno informisani ne samo o našim aktivnostima već i o akcijama koje organizuju druge organizacije, pa smo shodno tome obogatili portal novim rubrikama, sadržajima… Reakcije su premašile naša očekivanja, što je poseban motiv da nastavimo sa unapređenjem ovog segmenta našeg djelovanja. Imamo velike ambicije, a vrijeme pred nama biće najbolji reper koliko će od toga biti i ostvareno”.

Planovi

A koji je pravac kojim Ozon ide dalje?

“Kako je moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana ozonskog omotača ‘Misija se nastavlja’ i naša politika ide u skladu sa tom porukom. Mi nijesmo ni lideri, niti najbolji, nemamo najveći budžet niti uticaj, naše akcije nijesu prve, najmasovnije, najveće… Ali radimo svaki dan, bez obzira na vikende, praznike… Realizovali smo značajan broj projekata, aktivnosti… Ostvarili smo saradnju sa preko 150 institucija i uključili preko 15.000 građana u svoje aktivnosti. I idemo dalje u istom pravcu, podrška građanskim inicijativama i iniciranje agrumentovanog javnog dijaloga sa nadležnim institucijama… U skladu sa motom ‘Svaka akcija se računa!’ namjeravamo nastaviti sa istom praksom. Želimo biti neko ko će biti glas građana i učinićemo sve da to i ostvarimo”.

 

About The Author

Number of Entries : 20

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top