Kako do pravilnog upravljanja vodama u Crnoj Gori? Reviewed by Momizat on . Nevladine organizacije okupljene oko platforme Za život voda Crne Gore organizovaće u srijedu radni sastanak sa institucijama koje djeluju u oblasti upravljanja Nevladine organizacije okupljene oko platforme Za život voda Crne Gore organizovaće u srijedu radni sastanak sa institucijama koje djeluju u oblasti upravljanja Rating: 0
You Are Here: Home » Vijesti » Najave » Kako do pravilnog upravljanja vodama u Crnoj Gori?

Kako do pravilnog upravljanja vodama u Crnoj Gori?

Nevladine organizacije okupljene oko platforme Za život voda Crne Gore organizovaće u srijedu radni sastanak sa institucijama koje djeluju u oblasti upravljanja vodama, te sa učesnicima razmijeniti mišljenja o problemima na terenu, Zakonu o vodama i saradnji nadležnih institucija i NVO sektora u toj oblasti.

„Imajući u vidu nespornu potrebu unapređenja upravljanja vodama u Crnoj Gori, uključujući i upravljanje riječnim biodiverzitetom i ribljim fondom, nevladine organizacije okupljenje oko platforme Za život voda Crne Gore, postupajući kao zainteresovana javnost, što je u skladu sa Arhuskom kovencijom, odlučne su da iskoriste pravo učešća u procesu donošenja odluka i daju doprinos prevazilaženju postojeće, po nama veoma nepovoljne, situacije na terenu.

Cijevna

Cijevna

Upravo zato, a imajući u vidu i posljednja dva Izvješataja o napretku Evropske Komisije, odlučili smo organizovati radni sastanak sa svim relevantnim institucijama koje djeluju u ovoj oblasti, kako bismo stvorili praksu dobre međusektorske saradnje, razmjene informacija, zajedničkih aktivnosti, što su sve preduslovi za kvalitetno i pravilno upravljanje ovom važnim prirodnim resursom“, navodi se u pozivu za sastanak.

U Izvještaju o napretku, u dijelu koji se odnosi na Poglavlje 27, odnosno životinu sredinu i klimatske promjene, navodi se da, u pogledu kvaliteta voda, tokom prethodnih godina nije ostvaren nikakav napredak, te da to i dalje predstavlja problem.

„Potrebni su značajni napori da se propisi u oblasti kvaliteta voda usklade sa pravnom tekovinom Evropske unije i sprovedu. Mreže monitoringa i planovi upravljanja riječnim slivovima su i dalje u ranoj fazi izrade…“, navodi se u Izvještaju, u čijem zaključku se, pored ostalog, naglašava da je neophodno ojačati saradnju sa organizacijama civilnog društva.

Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta Ozon, organizacije koja je jedan od potpisnika platforme Za život voda Crne Gore, kaže da je to što EK ukazuje na neophodnost saradnje institucija sa organizacijama civilnog društva u dijelu priprema za otvarane poglavlja 27, vrlo važno te da je to jedna od najvažnijih tačaka sastanka u srijedu.

Mala Komarnica, na ulazu u kanjon Nevidio

Mala Komarnica, na ulazu u kanjon Nevidio

Osim uspostavljanja saradnje, na sastanku će biti riječi i o aktuelnim problemima, te mogućnosti učešća zainteresovane javnosti u izradi predloga novog Zakona o vodama.

Prema mišljenju Velibora Ivanovića iz organizacije Za vode Podgorice, ključni problemi u oblasti upravljanja vodama su nepostojanje ribolovnih osnova, nepostojanje planova upravljanja ribljim fondom te, kako je rekao, „loša međusektorska saradnja nadležnih službi“.

Ivanović smatra da bi ingerencije trebalo da budu u Upravi za vode, a ne u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„To Ministarstvo nema kapacitet da radi posao kako treba“, kaže on.

Cijevna

Cijevna

Kada su u pitanju izmjene Zakona o vodama, što je još jedna od predloženih tema sastanka, Ivanović je rekao da su izmjene, pored ostalog, potrebne jer sadašnji Zakon „ne obezbjeđuje očuvanje i unaprjeđenje ribljeg fonda“, te jer „daje ingerencije sportskim klubovima i ima niz nedorečenosti koje mu bitno limitiraju funkciju“.

On predlaže uvođenje obaveznog polaganja ispita za ribolovce, definisanje uloge i pozicioniranje ribočuvara kao službenih lica, bolju i adekvatnu zaštitu ugroženih i endemskih vrsta…

Ravnjak (Bistrica)

Ravnjak (Bistrica)

Sastanak Kako do pravilnog upravljanja vodama u Crnoj Gori biće održan u srijedu, 10. septembra, u konferencijskoj sali Hotela Aurel na Starom aeorodromu, u Podgorici, sa početkom u 10.30 sati.

Poziv za sastanak je upućen političkim partijama koje su dosad pratile i podržavale kampanju Za život voda Crne Gore – Demokratskom frontu, Socijalističkoj narodnoj partiji i Pozitivnoj Crnoj Gori, Daliborki Pejović i Ivani Vojinović, kao članicama Radne grupe za pregovore za Poglavlje 27, direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Ervinu Spahiću, Upravi za inspekcijske poslove, NVO koje se bave zaštitom životne sredine, te savjetniku ministra poljoprivrede, Denizu Frljučkiću.

Sastanak je otvoren za predstavnike medija.

About The Author

Number of Entries : 20

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top