Nina Petković kroz pjesmu uči najmlađe da čuvaju okolinu: Djeca obožavaju Đubretara Reviewed by Momizat on . "Duboko u noć kad svijet se smiri  i kad te slatki sanak snađe i kad duva i kad vjetar piri đubretar na ulicu izađe. U svom žutom kostimu sprječava prljavu klim "Duboko u noć kad svijet se smiri  i kad te slatki sanak snađe i kad duva i kad vjetar piri đubretar na ulicu izađe. U svom žutom kostimu sprječava prljavu klim Rating: 0
You Are Here: Home » Mali veliki ekolozi » Nina Petković kroz pjesmu uči najmlađe da čuvaju okolinu: Djeca obožavaju Đubretara

Nina Petković kroz pjesmu uči najmlađe da čuvaju okolinu: Djeca obožavaju Đubretara

„Duboko u noć kad svijet se smiri 

i kad te slatki sanak snađe

i kad duva i kad vjetar piri

đubretar na ulicu izađe.

U svom žutom kostimu

sprječava prljavu klimu

nikada on stati neće

strah je i trepet za smeće…“

Pjesma Đubretar, o čistaču gradskih ulica, jedna je od 10 numera sa albuma Priče sa tavana, crnogorske pjevačice Nine Petković. Nina je album za djecu objavila prošle godine, a cilj tog projekta je da doprinese muzičkoj edikaciji djece uzrasta tri do sedam godina.

„Djeca obožavaju Đubretara. Pjesmica je brza, dinamična, ali i poučna“, kazala je Nina za portal „Ozona“.

Djeca o zdravoj životnoj sredini uče kroz pjesmu i spot

Djeca o zdravoj životnoj sredini uče kroz pjesmu i spot

Pjesma Đubretar je još po objavljivanju bila među najpopularnijim pjesmama sa albuma Priče sa tavana. Među omiljenima, djeci je i tada bila pjesma Biciklo.

„Ta pjesma govori o tome da je biciklo vrlo zdrava sprava koja ne troši gorivo, a u isto vrijeme je vožnja bicikla super vježba„, kaže Nina.

Djecu o očuvanju životne sredine, dodaje ona, možemo naučiti na različite načine.

„Na svim našim nastupima za djecu, imamo kratke razgovore sa njima, između pjesmica, u kojima na zabavan način pričamo o očuvanju životne sredine. Pričamo o tome da se ne smije smeće bacati nigdje osim u kante za smeće ili kontejnere. Kažemo im da je jako ružno bacati smeće, papiriće, žvake, kroz prozor automobila. Pričamo o tome da treba saditi stabla, čuvati zelenilo, ne paliti vatru u šumi…„.

Nina savjetuje da sa djecom na ove teme izaberete neki zanimljiv metod. To može biti kroz druženje u prirodi, razne igre u sklopu aktivnosti u prirodi - pitalice, mozgalice, koje su u vezi sa prirodom, kroz akcije čišćenja…

„Pa tako i kroz muziku i spotove, u kojima kao u ovom mom, moji mali drugari sakupljaju otpatke sa igrališta i bacaju ih u kantu za smeće“, kaže ona.

No, da bi djeca naučila da poštuju i čuvaju životnu sredinu, dodaje Nina, najvažnija je edukacija kod kuće – roditelji bi od malena trebalo da uče djecu o ekologiji i čuvanju prirode. 

Autori Đubretara, kao i preostalih devet pjesama sa albuma Priče sa tavana su Bojan Momčilović, Zoran Radonjić (muzika i aranžman) i Miloš Milošević Šike (tekst).

About The Author

Number of Entries : 20

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top