REAGOVANJE NA TEKST: Atlanski savez: Ekologija mnogima paravan za političko djelovanje Reviewed by Momizat on . Ekološki pokret ,,OZON“ povodom reagovanja NVO Atlanski savez Crne Gore na naše saopštenje za javnost u vezi medijski promovisanog i dokumentovanog nelegalnog d Ekološki pokret ,,OZON“ povodom reagovanja NVO Atlanski savez Crne Gore na naše saopštenje za javnost u vezi medijski promovisanog i dokumentovanog nelegalnog d Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » REAGOVANJE NA TEKST: Atlanski savez: Ekologija mnogima paravan za političko djelovanje

REAGOVANJE NA TEKST: Atlanski savez: Ekologija mnogima paravan za političko djelovanje

Ekološki pokret ,,OZON“ povodom reagovanja NVO Atlanski savez Crne Gore na naše saopštenje za javnost u vezi medijski promovisanog i dokumentovanog nelegalnog deponovanja čvrstog otpada u Jadransko more, u kome su upotrebljeni državni resursi i direktno učestvovale institucije sistema koje treba da štite, a  ne dodatno ugrožavaju životnu sredinu, izražava čuđenje zbog iznesenih konstatacija i neutemeljenih tvrdnji na račun domena i načina na koji treba da rade ekološke organizacije, kao i elementarnog nepoznavanja suštine ekološkog građanskog pokreta.

Upravo zato, smatramo neophodnim odgovoriti, uz nadu da će toi doprinijeti edukaciji mladih koji su očigledno zloupotrebljeni prilikom ove aktivnosti, jer su javno eksponirani tokom nelegalnog odlaganja čvrstog otpada u more, odnosno nezakonite aktivnosti koja podliježe kaznenoj politici.

Kao odgovorna organizacija civilnog društva mi smo danas prijavili Upravi za inspekcijske poslove cijeli slučaj i tražili da utvrde činjenice i preduzmu potrebne procedure protiv onih koji su odgovorni, jer je medijsko promovisanje nezakonitih aktivnosti nešto što kao društvo ne smijemo dozvoliti i tolerisati, jer nas tjera u anarhiju i bezakonje.

To je način na koji rade ozbiljne organizacije civilnog društva, pomažu nadležnim institucijama da budu što efikasnije i neselektivno primjenjuju zakone, naročito u oblastima koje su u katastrofalnom stanju kao upravljanje otpadom.

Ekološki pokret ,,OZON“ akcenat u svom radu stavlja na aktivno sudjelovanje u usvajanju i primjeni, pa i monitoringu javnih politika iz oblasti životne sredine, što jeste učešće u donošenju odluka, koje nam garantuju Ustav, čitav niz zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora poput Arhuske konvencije.

Bavljenje javnim politikama podrazumijeva i saradnju sa političkim strankama, naročito parlamentranim i mi to primjenjujemo na više načina, jer želimo biti aktivan i relevantan akter u oblasti svog djelovanja i uticati da donosioci odluka zivotnoj sredini posvete paznju, u mnogo vecoj mjeri od one deklarativne, kako je to na zalost sada slucaj.

Kako je Crna Gora  Ustavom deklarisana kao ekološka država, mi smo javno i jasno izrazili svoje mišljenje povodom pitanja učlanjenja u NATO vojni savez, jer smatramo da je to u konfliktu sa idejom ekološke države i da bi time jednom za svagda ova nadasve humana, mada pogrešnim politikama oskrnavljana ideja, bila izgubljena. I imamo isti stav za sve vojne saveze.

Mi nijesmo željeli biti licemjerni po ovom pitanju i ćutati radi eventualnih donacija, već smo smatrali da na pokušaje plasirane sa određenih adresa da prikažu benefite od članstva u NATO po životnu sredinu, treba odgovoriti činjenicama i ne dozvoliti manipulacije javnosti.

Obzirom na medijski prostor koji dobijamo čudi nas da mladi Atlanskog saveza, i njihove starije kolege koje su odobrile ovo reagovanje, nijesu primjetili da se kontinuirano bavimo svim ekološkim problemima koje su naveli, pa i sa mnogo drugih, što je veoma lako provjeriti kako sa nadležnim institucijama, tako i sa građanima nrp Beransela, koji su direktno ugroženi.

Zamjenom teza, prevaziđenom taktikom koju su decenijama primjenjivale određene ,,bezbjedonosne“ službe, ne može se sakriti nedostatak argumenata i nepoznavanje suštine.

Akcijama čišćenja, koje jesu društveno korisne i spadaju u domen komunalnih djelatnosti, svakako se može pokušati ispraviti dio odgovornosti za urađenu nelegalnu aktivnost i mi ćemo vrlo rado podržati tu akciju  doniranjem kesa za otpad, jer je riječ o mladim ljudima koji zaslužuju priliku da poprave ono što su pogriješili.

Upravo tako vidimo i način na kojem bi se trebala temeljiti kaznena politika za one koji nelegalno odlažu otpad, naročito za maloljetna lica koja treba edukovati i na konkretan način kao što je društveno odgovorni rad.

Nadamo se da će naše reagovanje biti shvaćeno na pravi način i da se ubuduće neće ponavljati ovakvi slučajevi.

Ekološki pokret ,,OZON“

RELEVANTNI LINK:

http://www.cdm.me/drustvo/crna-gora/atlantski-savez-ekologija-mnogima-paravan-za-politicko-djelovanje

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top