Crna Gora: Nova tehnologija donosi nova rešenja za stare probleme Reviewed by Momizat on . Diskusija o ulozi moderne tehnologije u oblasti zaštite životne sredine na Cetinju u maju, povezala je dvije zajednice koje se često ne miješaju: zaštita životn Diskusija o ulozi moderne tehnologije u oblasti zaštite životne sredine na Cetinju u maju, povezala je dvije zajednice koje se često ne miješaju: zaštita životn Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Crna Gora: Nova tehnologija donosi nova rešenja za stare probleme

Crna Gora: Nova tehnologija donosi nova rešenja za stare probleme

Diskusija o ulozi moderne tehnologije u oblasti zaštite životne sredine na Cetinju u maju, povezala je dvije zajednice koje se često ne miješaju: zaštita životne sredine i digitalna zajednica.

Omogućena je, takođe, saradnja između vlade i građana, kako pojedinaca tako i nevladinih organizacija (možete pogledati ostatak diskusije na  #ict4env).

“….Ova konferencija… je najbolji način za okupljanje stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine I predstavnika digitalne zajednice radi podrške postojećih akcija udruženim snagama. Na konferenciji su predstavljene aplikacije koje ujedinjuju znanje i iskustvo stručnjaka i aktivista sa tehnologijom koja će obaviti posao na najbolji mogući način. Ovo je tek početak…. ”

NVO Digitalizuj.me

Vođenje najmanje jednog dijela sektora zaštite životne sredine u Crnoj Gore se promijenila zauvijek. Ovo nije pretjerivanje: platforma koja omogućava građanima da prijave otpad takođe omogućava direktnu dvosmjernu komunikaciju (online nasuprot popunjavanje papira)  sa lokalnom komunalnom administracijom zaduženoj za češćenje – sve pod nadzorom  Agencije za zaštitu životne sredine i njenog Arhus centra (udruženo sa NVO Ozon).

“[To je] značajan korak ka prihvatanju važnosti digitalne zajednice u demokratizaciji procesa donošenja odluka. Nova tehnologija je lako dostupna i omogućava brže angažovanje građana dajući im određenu moć….Podaci građana na internet su značajni za efektivan pregled situacije i za donošenje odluka.”

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore

Ovo je tek početak. Zavisno od toga kako se bude razvijala nova platform, mogla bi da nas pouči kako da rešavamo slične problem – buku, kvalitet morske vode i zagađenost vazduha. Narednih nekoliko mjeseci mi ćemo motriti na:

  • nivo angažovanja građana i nastavak izvještavanja ontinued o lokacijama smetlišta
  • moguće povezivanje sa sličnim inicijativama kao  Lice Crne Gore
  • Odgovor vlasti, zajedno sa njihovim povratnom informacijom o tome kako da platform bude efektivnija
  • Privlačenje turista tokom ljetnje seyone da postanu dio rešenja problema na koji se često žale
  • povratnu informaciju na nastavljeno jačanje platforme

Hvala svima koji su učestvovali, uključujući naše online učesnike, na vašim mišljenjima, sugestijama i sve u svemu na veoma kvalitetnoj diskusiji.

 “….Pravovremeno i adekvatno informisanje javnosti je jedno od osnovnih preduslova za njihovu povećanu zainteresovanost za procese donošenja odluka u oblasti životne sredine… Dobili smo korisne predloge na konferenciji, pogotovo u vezi sa korišćenjem društvenih mrežakoje su veoma popularne na našim prostorima”

NVO Ozon

Pratite nas! Šta su ostali naučili iz sličnih projekata? Koji je ključ uspjeha? Voljeli bi da čujemo neke primjere i učimo od ostalih koji su već naučili značajne lekcije!

Tekst pripremila: Snežana Marstijepović, UNDP

About The Author

Number of Entries : 543

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top